Početna / Vesti / Društvo / Mačkov sprud jedna od omiljenih letnjih plaža

Mačkov sprud jedna od omiljenih letnjih plaža

Tokom leta sugrađani pronalaze brojne načine da se rashlade. Ljubitelji Dunava oduvek su voleli da nalaze egzotična mesta za kupanje, kakav je i mistični Mačkov sprud.

Omiljeno mesto za kupanje Novosađana pojavljuje se kada nivo moćnog Dunava opadne, što se dešava uglavnom svake druge godine, a peščano ostrvo je 1974. godine dobilo status strogog rezervata prirode.

Mačkov sprud je i ove godine dokazao da je jedna od najomiljenijih plaža velikog broja Novosađana, koji neumorno pristižu ovih dana ne bi li sa svojim porodicama i prijateljima uživali u vrelim julskim danima.

U toj peščanoj oazi posetioci se mogu rashladiti sokovima i alkoholnim pićima koje nude ugostiteljki objekti smešteni na ivicama ostrva s cenama prihvatljivim za svačiji yep. Ukoliko neko zaboravi peškire za plažu, tu su i ležaljke i stolice sa suncobranima. Pošto ostrvo nema prirodnog hlada, zbog odsustva vegetacije, posetioci koji ne žele da sede u kafićima, mogu poneti suncobrane ili neki drugi vid opreme da ga sebi obezbede.

„Poslednje četiri godine dolazim na Mačkov sprud i čini mi se da svake godine sve veći broj ljudi otkriva tu peščanu adu jer su iz godine u godinu gužve sve veće“, rekla je sugrađanka Andrea Mladin. Ona dodaje da ove godine najviše dolazi zbog kuce, maltezerke Mile, koja mnogo voli da dođe jer tu ima veliki prostor za igru. Odlična stvar je što u svakom trenutku možete doći i otići jer postoje organizovani prevozi koji su svima dostupni.

Foto: Radivoj Hadžić

Iako na ostrvu nema organizovanih aktivnosti, osim terena za odbojku, gde su različite generacije odmeravale snage, sugrađane ni to nije odbilo te svako sebi nađe zanimaciju, ali i mesto za odmor i relaksaciju.

Tako smo zatekli starije Novosađane kako pod suncobranima nalaze mir uz dobru knjigu ili dnevnu štampu, dok roditelji s decom hvataju bronzane nijanse na obali reke, praveći kule od peska, a omladina se rashlađivala uglavnom u vodi, uz nožni tenis ili frizbi. Veliki broj njih dovodi i  kućne ljubimce da bi se i oni rashladili. S jahtica i skutera visile su lubenice, kojih ima i zagnjurenih u Dunav, iz kojeg je stidljivo virila i poneka gajbica piva.

Neki su se odlučili i za večeru na otvorenom te su u kasnim popodnevnim satima počeli da se mešaju mirisi starog dobrog kotlića i roštilja, što sve zajedno odaje utisak neke udaljene morske destinacije ušuškane u uvali Panonskog mora.

Check Also

RHMZ upozorava: Moguće nepogode

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na moguće vremenske nepogode. U nedelju su moguće kratkotrajne …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *