Otvoreno tri hiljade novih radnih mesta u Zrenjaninu

ZRENjANIN: U prethodnom periodu u pogonima domaćih i inostranih firmi koje posluju u Zrenjaninu otvoreno je oko 3.000 novih radnih mesta, pokazuju podaci ovdašnje lokalne samouprave. Ovaj broj biće povećan uskoro, pošto se već u sredu polaže kamen temeljac za novu fabriku, koju gradi južnokorejska kompanija „Eseks“, a koja planira da u narednom periodu uposli blizu 200 radnika.

Ovom događaju, kako je najavljeno, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Međutim, ako je suditi po najavama iz Grada Zrenjanina, ni ovaj broj novozaposlenih neće biti konačan, s obzirom na to da je zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić u poslednje vreme, u nekoliko navrata, istakao da su u toku pregovori sa još nekoliko novih investitora, koji planiraju da posluju u gradu na Begeju.

– Što se tiče industrijskih zona u Zrenjaninu, trenutno postoje četiri koje su kompletno opremljene, u kojima posluju 42 strane i domaće kompanije. Najveća od njih je nemački „Drekslmajer“, koji zapošljava ukupno 5.800 radnika – kazao je načelnik Odeljenja za privredu u Gradskoj upravi Goran Kravarušić.

„Drekslmajer“, koji se bavi proizvodnjom delova za automobile, u prethodnom perodu otvorio je najviše radnih mesta, čak 2.000, što ga i dalje čini najvećim poslodavcem u gradu, ali i u regionu. Ova kompanija ne zapošljava samo Zrenjanince, nego i stanovnike ostalih opština u srednjem Banatu, koji imaju i obezbeđen autobuski prevoz do radnih mesta.

– Ovde u Zrenjaninu smo pronašli visokoobrazovane i motivisane radnike. Čak je bilo slučajeva da smo pomagali i ostalim „Drekslmajer“ pogonima, tako što smo upućivali naše kolege kao ispomoć – rekao je direktor „Drekslmajera“ u Zrenjaninu Mihael Vagner.

„Drekslmajer“, koji se bavi proizvodnjom delova za automobile, u prethodnom perodu otvorio je najviše radnih mesta, čak 2.000, što ga i dalje čini najvećim poslodavcem u gradu, ali i u regionu.
Još nekoliko inostranih investitora stiglo je u ovaj grad u prethodnih godinu dana, a to su danska kompanija „T4B“, koja se bavi izradom zavesa i draperije, zatim italijanska „GLM“, koja je ušla u pogone propalog preduzeća „Minel“, a koja izrađuje auspuhe za najveće svetske proizvođače automobila, kao i italijanski „IMS“. Ova fabrika je otvorila pogon precizne mehanike u prostorijama preduzeća „Penfarm“, u Industrijskoj zoni „Jugoistok“, nakon što je sa Gradom Zrenjaninom, Tehničkim fakultetom „Mihajlo Pupin“ i preduzećem „Penfarm“ potpisala ugovor o saradnji.

Među budućim investitorima naći će se i Industrija mesa „Matijević“, sa kojom će, kako saznajemo, uskoro biti potpisan ugovor o kupovini građevinskog zemljišta. Gradsko veće je, naime, nedavno usvojilo odluku o prodaji 100.000 kvadrata zemljišta firmi “MPZ Agrar” iz Novog Sada, u industrijskoj zoni prema Elemiru. Reč je o mikro preduzeću koje posluje u sastavu kompanije “Matijević”. Prema nezvaničnim informacijama, investitor će ovde graditi ogromnu hladnjaču kapaciteta 12.000 tona, sa sektorima za duboko zamrzavanje voća, po posebnoj tehnologiji. Ova kompanija planira i nove zasade voća.

(Dnevnik)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *