Računarstvo umesto informatike u kikindskoj Gimnaziji

KIKINDA – Kikindska Gimnazija „Dušan Vasiljev“ jedna je od sedam gimnazija u Srbiji u kojoj će od nove školske godine startovati novi smer – računarstvo. Učenici koji budu želeli da upišu taj četvorogodišnji obrazovni profil moraće da polažu i poseban prijemni ispit, koji će biti organizovan 3. juna.

Prijavljivanje i pripreme kandidata su u toku.
Uvođenje novog smera, odeljenja za nadarene učenike za računarstvo, predstavlja neku vrstu kompromisa nakon odluke da se ukine ogledni informatički smer.

Na osnovu sprovedenih analiza, zaključeno je da taj smer nije dao očekivane rezultate, niti je u svim školama sproveden kvalitetno.

Iako su se našli u međuprostoru između dva rešenja nadležnih prosvetnih vlasti, učenici prvog razreda prirodno-matematičkog smera kikindske Gimnazije „Dušan Vasiljev“ kažu da bi, da su imali priliku, birali baš računarstvo.

Učenici završnih osmih razreda osnovnih škola na severu Banata, a koji imaju poseban talenat i sposobnosti za informatiku, sada će imati priliku da stiču i usavršavaju znanja upravo iz te oblasti.

„Računarsko odeljenje se razlikuje u odnosu na informatičko i po tome što će talentovana, nadarena deca upisati taj smer. Za njih će biti organizovan i poseban prijemni ispit, koji je planiran 3. juna u 10 sati u kikindskoj Gimnaziji. Naravno, bez obzira da li će položiti prijemni, učenici će imati alternativu i mogućnost upisa nekog drugog smera u Gimnaziji, ili nekoj drugoj školi“, kaže Ljubomir Zamurović, direktor Gimnazije „Dušan Vasiljev“ Kikinda.

Rok za prijavljivanje kandidata je do kraja aprila, a u kikindskoj Gimnaziji već su svake subote organizovane besplatne pripreme za zainteresovane učenike.

Da bi računarsko odeljenje bilo formirano, neophodno je da 16 učenika položi prijemni ispit. Za prijemni se svakako treba dobro pripremiti , a računarski smer, kako naglašavaju i u kikindskoj Gimnaziji, omogućiće učenicima lakši upis na željene fakultete ili radni angažman već nakon srednje škole.

(RTV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *