U srcu Banata nalazi se evropsko selo roda: Prvoje šesti put najavio proleće

Banatsko selo Taraš poznato je kao evropsko selo roda

Mužjak bele rode, koga su u banatskom selu Taraš nazvali Prvoje, šestu godinu za redom prvi se vratio u to selo, saopštila je Aleksandra Marovac Cucić iz Udruženja taraških roda.

Kako je navela, Prvoje je stigao u nedelju u kasnim popodnevnim satima, najpre je sleteo na svoje sadašnje gnezdo, obišao nekadašnje i odleteo do bare Rogozare koja je usled topljenja snega i padavina ponovo dobila oblik bare. Po verovanju, Prvoje je svojim ranim dolaskom najavio dolazak proleća i berićetne godine.

Članovi Udruženja taraških roda, ukazala je Marovac Cucievać, bili su zabrinuti za njegov život, jer se Prvoje prošle godine vratio 4. marta, a pre toga 1. marta, posebno zbog svakodnevnih ružnih vesti koje stižu iz Libana, a koje se odnose na nemilosrdno ubijanje roda i drugih migratornih vrsta ptica tokom seobe iznad te zemlje zbog zabave i trofejnog lova.

Podsetila je da su “Taraške rode” među 52 organizacije iz 28 država koje su uputile grupni apel vlastima Libana, a koje, posle toga, sprovode strožu primenu Zakona o lovu i krivolovu.

Aleksandra Marovac Cucić kazala je da je svima laknulo kada se Prvoje vratio, ali da ipak postoji briga i za sve druge rode, a u udruženju se nadaju da će se vratiti u što većem broju jer ih čeka lepo iznenađenje obilje hrane i označena gnezda i imena za svaku od njih.

– Obeležili smo 35 gnezda, a do srede će biti obeleženo još pet. Isto toliko parova je imenovano, a imena su davala deca na licu mesta, domaćini ispred čijih kuća se nalaze gnezda, kao i članovi našeg udruženja – navela je ona.

Banatsko selo Taraš je 2015. godine, zahvaljujući nemačkoj Fondaciji za zaštitu prirode „EuroNatur“, proglašeno za Evropsko selo roda.

(Telegraf/Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *