U Stanišiću i Riđici ubijeno desetine svinja zbog bruceloze, odgajivači negoduju

SOMBOR – U selima Stanišić i Riđica kraj Sombora zbog bruceloze ubijeno je nekoliko desetina svinja. Međutim odgajivači svinja imaju niz primedbi na rad veterinara i inspekcije na terenu i to je razlog što traže nezavisnu analizu.

U dvorištu Čabe Konca, odgajivača svinja iz Riđice ubijeno je 15 krmača. Ubijene krmače su kako je utvrđeno bile, zaražene brucelozom.

„Ostalo mi je samo šest prasadi. Šteta je procvenjena na 250.000 dinara, ja sam dve nedelje ranije jednu krmaču platio 350 evra“, kaže Konc.

U selima Stanišić i Riđica proteklih nedelja ubijeno je oko 70 svinja za koje je utvrđeno da su bile zaražene brucelozom. Međutim odgajivači svinja imaju mnogo sumnji zbog načina na koji se kontrola prisustva bruceloze radi u njihovim selima.

„Sve su objekte prošli, a ja nisam video da su radili dezinfekciju čizama ili sajli, a zaraza se može premeti putem žvala i preko sajle. Čak su svim mojim krmačama krv vadili istom iglom“, kaže Radomir Veselinović iz Riđice.

Sumnju je pobudilo i to što nije prihvaćen predlog odgajivača svinja da se uzorci krvi uzimaju iz posteljice nakon prašenja krmača, što je po njima sigurniji način za utvrđivanje prisustva virusa bruceloze.

„Kada se krmača oprasi jedino onda u posteljici se može otkriti, ali kakva je to bruceloza kada nema pobačaja krmača „, kaže Oto Olah iz Stanišića.

Odgajivači svinja pitaju i zašto su kontrolom obuhvaćena samo njihova sela, zašto im nisu dostavljeni rezultati analize krvi, kako je moguće da je u istom dvorištu zaražena samo jedna životinja. Sve to je razlog što su na zajedničkom sastanku odlučili da će tražiti da se prilikom kontrole uzimaju dva uzorka krvi, kako bi jedan oni dostavili na nezavisnu kontrolu.

„Ako postoji bruceloza onda ćemo uništiti sve i krenuti iz početka, ali ako nema, a mi smunjamo, daj da onda to rešimo i da nas ostave na miru „, kaže Olah.

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede kažu da ne postoji obaveza da se rezultat analize krvi dostavlja vaksniku već samo original rešenja o proglašenju dvorišta zaraženog brucelozom. Krv se životinjama mora uzimati sterilnim iglama. U Upravi za veterinu takođe kažu da se uzorak iz posteljice uzima samo ako je bilo pobačaja suprasnih krmača. Kontrola, koja je za vlasnike bespltanam, vrši se u Stanišiću i Riđici, jer su ta sela u planu sprovođenja monitoringa bruceloze na teritoriji Zapadnobačkog okruga.

(RTV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *