Zahvaljujući objektivu čuva trenutke od zaborava

NOVI SAD – Vanja Todorović, fotografkinja, zahvaljujući objektivu čuva trenutke od zaborava. Do sada je učestvovala na dve grupne izložbe i osvojila je prvo mesto na republičkom takmičenju mladih fotografa.

Za ovu maturantkinju fotografskog smera Srednje tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“ fotografija predstavlja kreativnost i slobodu. Centar grada joj je omiljeno mesto za rad, jer najviše voli da fotografiše ljude. Kada radi, potpuno se isključi, jer želi da ovekoveči sitnice i jedinstvene trenutke, i da ih svojim fotografijama ponovo oživi.

„Želim da sačuvam uspomenu i da prenesem na druge neku određenu emociju, da kada vide neku moju fotografiju, na primer dvoje ljudi kako pričaju, da stvore neku svoju sliku u glavi i da dožive svoj doživljaj, na primer i potpuno drguačiji od mene, ali to i jeste svrha fotografije“, rekla je Todorovićeva.

Vanja je nedavno zakoračila u svet putopisne fotografije, bila je u Vijetnamu, Dubaiju i na Tajlandu. Kako kaže, to iskustvo je bilo obogaćujuće i izazovno, jer nije lak zadatak predstaviti nepoznato mesto, ljude koji tu žive i kulturu drugog naroda. Njena želja je bila da fotografijama inspiriše druge i da i oni dožive ta mesta na jedinstven način.

„Mogu da izdvojim svoju omiljenu fotografiju, to je fotografija iz Vijetnama. Kada sam sedela i pila kafu i mala devojčica je prišla, želela je da popije našu kafu. Tu je bio šećer, i ona je pitala da li može da ga uzme i želela je da je ja fotografišem. To je jako veliki utisak ostavilo na mene, koliko su oni u stvari siromašni i koliko njih jedna mala stvar i sitnica može da usreći“, dodala je ona.

Fotografija je nešto što je najviše usrećuje i Vanja se trudi da svakim danom bude sve bolja. Tako je na svom putu naučila i važne lekcije.

„Radoznalost je vrlo važna što se tiče fotografije, mislim da bismo trebali da budemo otvoreniji i slobodniji, zato što su ideje i inspiracija svuda oko nas. Vrlo je važno da imamo kritički stav prema stvarima, da stlano maštamo, da istražujemo, da učimo nešto novo, jer mislim da nas to obogaćuje“, naglasila je Vanja.

Vanja u budućnosti sebe vidi kao čuvara trenutaka i želi da se bavi dokumentarnom fotografijum i grafičkim dizajnom. Zahvaljujući njoj i nama je danas ostala jedna lepa uspomena.

(RTV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *